Madelene

I aftonbladet.

Kategori: Allmänt

Läste i aftonbladet om en tjej som pratade med en psykolog om att hon inte kunde komma över sitt ex.
Rätt intressant.

Så fort vi har relationer med andra människor riskerar vi att bli besvikna, arga, sårade eller lämnade. Separationer är svåra och smärtsamma.

Det beror på många saker, framför allt på att kroppen och hjärnan blivit vana vid en speciell person och känner abstinens när exet inte finns där.

Kroppen har vant sig vid en röst, en rytm, en kroppskontakt. När personen plötsligt inte finns där längre arbetar hjärnan på övertid för att hantera förlusten. Den genomgår en smärre kollaps. Samma sak gäller när man förlorar någon som dör. Men när man blir dumpad kan det vara extra svårt att veta att den andre går vidare.

När man blir lämnad kan man bära med sig den besvikelsen och den låga självkänslan i sina tankar under väldigt lång tid, ibland ett helt liv.

Vi tycker att det är den som lämnat oss som får oss att må dåligt eller så anklagar vi oss själva, precis som Nina, för att det tog slut.

Men sanningen är att vi orsakar vår smärta själva, genom att fortsätta tänka som vi gör. Låter det konstigt? Kanske till en början. Men på den här principen bygger kognitiv beteendeterapi sin framgång.

Terapin menar att de tankar jag har om andra, och om mig själv när en relation tar slut, ofta är felaktiga och hindrar mig från att möta och acceptera livet som det är.



När jag genomskådar dessa tankar kan jag slappna av och i stället vara närvarande i det som sker i mitt liv.

Genom att ständigt hålla tankarna på Gustav vid liv sviker Nina de möjligheter som andra män kan ge henne.

I dagens samhälle med alla sociala medier kan det vara svårare att komma vidare eftersom det är så lätt och frestande att gå in på Facebooksidor och bloggar. Men då håller man bara kvar smärtan.

Om man nu inte kan låta bli måste man komma ihåg att det inte är en sann bild man får av exets fortsatta liv.

Den som vill få mer vägledning om relationen efter relationen kan läsa boken ”Du och ditt ex” av Nicolas Jacquemot som kommer ut på Natur och Kultur i september.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: